Twój koszyk

Darmowa dostawa od 300 zł

Obsługa klienta – tel.: 887 961 781

Twoja ziołowa spiżarnia

Łąka z dnia na dzień zmienia się w prawdziwą, ziołową spiżarnię. Sposobów na wykorzystanie tych wszechobecnych pyszności są tysiące, więc postanowiliśmy specjalnie dla Ciebie wybrać najciekawsze, najprostsze i oczywiście najsmaczniejsze przepisy.

Dzisiaj przygotowaliśmy kilka mało skomplikowanych receptur, dzięki którym wyczarujesz zdrową, ziołową ucztę. Będą to kolorowe przekąski, wyśmienita zupa, pożywne danie główne i zdrowe, aromatyczne łakocie. Do dzieła!

1. JAJKA FASZEROWANE Z DZIKIMI ZIOŁAMI

Składniki:

  • 4 jajka; 
  • kilka listków dzikich ziół, np. pokrzywy, podagrycznika lub krwawnika; 
  • 1 łyżka majonezu; 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny; 
  • czarna sól i pieprz do smaku.

 

Jajka ugotuj na twardo i zaczekaj, aż wystygną. Przekrój je na pół, wyjmij z nich żółtka i przełóż do miseczki. Następnie lekko sparz wybrane do tego przepisu zioła i osusz je ręcznikiem papierowym. Teraz połącz zioła z ugotowanymi żółtkami i zmiksuj, dodając majonez, czarną sól, świeży sok z cytryny i grubo mielony czarny pieprz. Gotową masą nadziej połówki białek. Możesz użyć do tego celu rękawa cukierniczego lub po prostu małej łyżeczki. 

Talerz z nadziewanymi jajkami udekoruj ziołami. Jeśli wybierzesz liście pokrzywy, uprzedź rodzinę i znajomych, że ta  dekoracja potrafi nieźle poparzyć palce!

2. SOS SZCZAWIOWY DO JAJEK, WĘDLIN I RYB NA ZIMNO

Składniki:

  • 80 g dzikiego szczawiu (same liście, bez ogonków); 
  • 100 g śmietany 18%; 
  • 2 łyżeczki ekologicznego octu miodowego; 
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie tego wspaniałego sosu zajmie Ci dosłownie chwilę. Wykorzystaj go jako dodatek do przekąsek i dań na zimno. Liście ziół umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do naczynia, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Sos przed podaniem należy schłodzić.

3. WEGAŃSKA, ZIOŁOWA ZUPA-KREM

Składniki:

  • 4 marchewki, 0,5 selera, 1 pietruszka; 
  • dzikie zioła – pokrzywa, babka lancetowata, krwawnik, bluszczyk kurdybanek (dosłownie odrobina, ponieważ jego smak jest bardzo wyrazisty);
  • liście rzodkiewek;
  • bulion w proszku Dary Natury;
  • sól i pieprz, do smaku;
  • sok z połowy cytryny;
  • pestki słonecznika.

Warzywa pokrój na kawałki, zalej ok. 2 litrami wody i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1,5 h. Wyjmij z powstałego w ten sposób bulionu warzywa. Umyte, dzikie zioła, posiekaj i uduś na patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Do bulionu dodaj 2-3 łyżki naturalnego, ekologicznego bulionu w proszku Dary Natury, by wzmocnić smak bazy Twojej ziołowej zupy. Dodaj teraz zioła oraz posiekane drobno, surowe liście rzodkiewki (jeśli chcesz, dodaj również warzywa z bulionu). Wszystko teraz zmiksuj i dopraw do smaku. Na koniec posyp zupę pestkami słonecznika. Zupę możesz też podać z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany, ale oczywiście nie będzie już wtedy wegańska ;).

4. PLACKI ZIEMNIACZANE Z DZIKIMI ZIOŁAMI

Składniki:

Placki – 3 duże ziemniaki, 1 mała cukinia, 1 jajko, 2-3 łyżki mąki, np. z samopszy, posiekane świeże zioła (np. pokrzywa, krwawnik, mniszek, jasnota, babka), olej do smażenia.

Sos – gęsty jogurt naturalny, drobno posiekane dzikie zioła (mogą być te same, które wykorzystałeś do placków), sól i świeży czosnek, do smaku.

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cukinię utrzyj nieco drobniej. Dodaj do masy jajko, mąkę, posiekane zioła, sól i pieprz. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki, z dwóch stron, na złoty kolor.

Aby przygotować sos do placków wymieszaj po prostu wszystkie podane składniki i odstaw na chwilę do lodówki, by stał się przyjemnie chłodny, a wszystkie aromaty odpowiednio się ze sobą połączyły. Sos udekoruj ziołami lub jadalnymi kwiatami i podawaj obok placków, w małej miseczce.

5. KWIATY SOSNY W CZEKOLADZIE

Składniki:

  • garść świeżych kwiatów sosny;
  • tabliczka czekolady.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej*. Możesz wykorzystać dowolną czekoladę, nie musi być gorzka, jednak według nas w takiej wersji sosna najlepiej oddaje swój wspaniały aromat. W płynnej czekoladzie maczaj kwiaty sosny i układaj na papierze do pieczenia. Jeżeli są bardzo dojrzałe i rozsypują się, po prostu ułóż je na papierze i oblewaj czekoladą przy pomocy łyżeczki. Do przygotowania tego deseru możesz użyć także foremek. Wybierz kształt, jaki lubisz. Mogą być to większe formy lub maleńkie, jak na kostki lodu. W tej wersji foremki wypełnij czekoladą i zatapiaj w niej kwiaty. Gdy czekolada na kwiatach wyschnie, będzie to oznaczało, że Twoje leśne czekoladki są gotowe do schrupania!

*Do garnka nalej wody i zagotuj ją. Ułóż na nim mniejsze, metalowe  naczynie tak, by ogrzewało się dotykając tafli gorącej wody. W tak przygotowanej kąpieli wodnej bezpiecznie rozpuścisz czekoladę, bez ryzyka przypalenia ;). 

Koniecznie daj nam znać w komentarzu, który przepis najbardziej przypadł Ci do gustu!

Dodaj komentarz
Darmowa dostawa

Dla zamówień powyżej 300 zł

14 dni na zwrot

bez podawania przyczyny

Wygodne formy dostawy

Dostawa lokalna / Paczkomaty

100% Bezpieczne zakupy

SSL / Przelewy24 / Mastercard / Visa