Jak stworzyć wysokiej klasy produkt zielarski? Unikatowy pomysł i skrupulatna jego realizacja, to jedynie część sukcesu. Najważniejsza jest podstawa, czyli surowiec, który poddany starannej obróbce nada finalnym wyrobom wyjątkowych walorów smakowych i zdrowotnych.
Blog
Skarby ukryte pod ziemią
Nastanie jesiennych chłodów, gołe drzewa i pożółkłe łąki wcale nie oznaczają dla zielarzy końca zbiorów. To właśnie teraz jest odpowiedni czas, by wykopywać korzenie cennych roślin leczniczych…
Naturalne sprzątanie
Zmieszaj sodę oczyszczoną oraz starte na tarce naturalne mydło i dodaj olejki eteryczne. Wszystko dokładnie wymieszaj i przechowuj w zamkniętym słoiku lub innym szczelnym pojemniku. Pastę możesz wykorzystać do mycia kuchni, łazienki, a nawet silnie zabrudzonych garnków…
Naturalna sól – niezastąpiona nie tylko w kuchni!
Sól kamienna z Kłodawy zawiera, w śladowych ilościach, szereg naturalnych mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wybierając sól, warto sięgać po tę naturalną, z dobrego źródła i bez żadnych sztucznych dodatków. Wykorzystać można ją nie tylko kulinarnie…
Pokrzywa – królowa wśród ziół
Pokrzywie przypisywano niegdyś magiczną moc. Ludy słowiańskie wierzyły, że jej obecność może ustrzec przed klątwami i nieprzyjaciółmi. Obecnie uważana jest za jedno z najkorzystniejszych dla naszego zdrowia ziół. Surowcami zielarskimi pozyskiwanymi z pokrzywy są liście (urticae folium)…
Kwiaty czarnego bzu – wiosenny skarb
Kwiat czarnego bzu jest znanym i cenionym surowcem, wykorzystywanym w kuchni i ziołolecznictwie. Form wykorzystania jego cennych właściwości jest wiele. Dzisiaj przedstawiamy Wam nasze ulubione! Suszone kwiaty czarnego bzu możemy wykorzystać do tworzenia…
Twoja ziołowa spiżarnia
Łąka z dnia na dzień zmienia się w prawdziwą, ziołową spiżarnię. Sposobów na wykorzystanie tych wszechobecnych pyszności są tysiące, więc postanowiliśmy specjalnie dla Ciebie wybrać najciekawsze, najprostsze i oczywiście najsmaczniejsze przepisy.
Przepisy w sam raz na majówkę
Tegoroczna majówka być może nie rozpieszcza nas pogodą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast na grillowanie postawić tym razem na przyrządzenie sezonowych pyszności w domu. Przepisy z wykorzystaniem młodych ziół z pewnością każdego…
Pora na leśne nowalijki
Wiosna jest czasem, gdy wszystko powoli budzi się do życia, a my stopniowo zaczynamy zmieniać naszą dietę na tę zawierającą więcej surowych, świeżych produktów. Z pewnością warto sięgnąć już teraz po młode zioła. My jemy je garściami i z całego serca polecamy!
Kwiatowe lukry do wypieków
Najlepsze dodatki do wypieków, np. wszelkie dekoracje, posypki i lukry, to te w pełni naturalne. W Pijalni Ziół Dary Natury znajdziesz całą masę produktów, dzięki którym Twoje desery będą pyszne, kolorowe i przede wszystkim pozbawione sztucznych…
Popraw sobie nastrój ziołami
Do upragnionej wiosny pozostała zaledwie chwila, jednak brak zieleni za oknami, zachmurzone niebo i niskie temperatury sprawiają, że nasz nastrój niekiedy pozostawia wiele do życzenia. Nie od dziś wiadomo, że zioła…
Poradnik zbieracza ziół
Rozpoczynając swoją przygodę ze zbieraniem roślin z ich naturalnych siedlisk, zapoznaj się z kilkoma ważnymi zasadami. Pozwolą Ci one zbierać ziołowe skarby bez szkody dla środowiska, a z maksymalną korzyścią dla Ciebie. A o to przecież chodzi! Zbieraj wyłącznie…